Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9093
Youtube-videot: 588
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Ovatko pelipullosi leimat kunnossa?

user image 11.05.2012
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Tekniikka ja varusteet
paintball.fi

Ovatko pelipullosi leimat kunnossa?

HUOM! Artikkelin kirjoittamisen jälkeen pullojen leimausvälissä on tapahtunut muutoksia, lisäinfoa täältä:

=> https://paintball.fi/kimmo-kainulainen/uutiset/718/komposiittipullojen-leimausvali-pitenee

Aktiivisen pelikauden alkupää on jo hyvässä vauhdissa, joten hetki on hyvä tarkistaa että pelivälineistä se pelipullo on ns. ”leimoissa,” eli tarpeelliset tarkistukset suoritettuna ajallaan, ettei tule yllätystä kesken kauden. Nykyisin peinttikaupat myyvät ns. pii-leimalla varustettuja komposiittipulloja, joiden katsastus onnistuu samoin kuin esim. sukelluspulloissa, eli todennäköisesti lähimmässä sammutinhuollossa ympäri Suomea tai sitten sen kaupan kautta josta pullokin on hankittu. Jos kyseinen liike ei itse suorita koeponnistuksia, niin pullojen lähettäminen edelleen oikeaan paikkaan luonnistunee. Jos ei, niin leimat saa sitten viimeistään kuntoon postittamalla pullon sellaiseen firmaan jossa palvelu pelaa. Pullon katsastaminen ei siis ole mitenkään monimutkainen asia, eikä sen pitäisi olla ongelma.

Jonkinlainen salaperäisyys leimaukseen juontunee siltä ajalta kun Suomessa yleisesti käytettiin amerikkalaisilla leimoilla varustettuja paineilmapulloja (nk. DOT-leima, Department of Transportation eli amerikkalainen liikenneministeriö, jonka alaisuuteen asiat sillä puolen Atlanttia kuuluvat), joita ei oikein Suomessa saa leimattua (taitaa poikkeuksiakin tosin löytyä). Nykyisillä "pii-pulloilla" tätä ongelmaa ei ole, mutta tietoa taitaa kuitenkin olla liian vähän ja jotkut pelaajat pyrkivätkin vaihtamaan pullonsa uuteen mieluummin kuin vaivautuisivat katsastamaan sen. Tähän ei kuitenkaan pitäisi olla tarvetta ja nykyään yhä useammilla pii-leimaisilla pulloilla onkin jo tulossa toinen katsastusaika vastaan.

Tarkastuksessa pullon kunto tarkastetaan sekä päältä että sisältä ja sille suoritetaan koeponnistus, jossa paine nostetaan puolitoistakertaiseksi normaaliin käyttöpaineeseen nähden, eli 450 bariin 300 barin pullossa ja 300 bariin 200 barin pullossa. Koeponnistuksesta läpi päästäkseen ei riitä että pullo säilyy ehjänä, vaan se saa laajentua vain tietyn määrän, jota tarkkaillaan upottamalla säiliö vesiastiaan testin ajaksi.

Jos pullo taas ei mene läpi tarkastuksesta, niin se tullee takaisin siisti reikä porattuna kylkeen. Ikävä juttu omistajalle tietysti, mutta toisaalta paljon parempi kuin niin että se pullo menee roskiin kuin että se joskus pettäisi pelin aikana kainalossa ollessaan tai täytön yhteydessä.

Luonnollisestikin katsastus kertoo pullon kunnon vain tarkistushetkellä, joten omistajan pitää olla tarkkana aina käyttäessään pulloa. Jos komposiittipullon pintaan tulee mitään vaurioita, niin kannattaa välittömästä lopettaa pullon käyttö ja toimittaa se tarkastettavaksi.

Katsastuksen hinnat vaihtelevat tietysti paikasta riippuen, mutta kyse on kuitenkin muutamasta kymmenestä eurosta, eli lajin muuhun kulutukseen nähden kyse ei ole kovin isosta summasta.

185_blogs.jpg

Yläpuolella olevassa kuvassa pullo ennen ja jälkeen katsastuksen. Metallipulloissa tarkistusleima stanssataan (eli käytännössä pullon kylkeen lyödään tarvittavat merkinnät), mutta kuvan mukaisissa komposiittipulloissa (eli peinttipiireissä "kevlareissa") tämä ei oikein käy päinsä koska pinta vahingoittuisi, joten tarkistuksesta kertova levy kiinnitetään ohuen kalvon alle.

186_blogs.jpg

Levyyn on merkitty tarkastuksen tehnyt yritys, katsastuksen vuosi ja kuukausi, josta leimaus on voimassa kolme vuotta eteenpäin, kun kyseessä on komposiittipullo. Metallipulloissa katsastusväli on pidempi.

Tässä pullossa katsastuksessa lisätyn levyn yläpuolella näkyvä vuosiluku 2003/06 tarkoittaa pullon valmistusvuotta ja kuukautta. Pulloa kaupasta ostaessaan tämäkin kannattaa tarkistaa, tarkistus tulee nimenomaan vastaan valmistushetkestä eikä ostopäivästä, joten "uusikin" pullo voi vaatia koeponnistuksen jo esim. vuoden päästä jos on lojunut varastoissa pitkään.

Huom. Pullon kyljessä ylempänä näkyvä FIN ei tarkoita Suomea, vaan kertoo pullon käyttöiän päättymisvuoden ja -kuukauden, tässä tapauksessa siis toukokuu vuonna 2018. "Normaalin" komposiittipullon käyttöikä on siis maksimissaan 15 vuotta vaikka pullo olisi senkin jälkeen edelleen kunnossa. Joidenkin valmistajien komposiittipullojen käyttöikä voi olla lyhyempi, mm. erilaisten kevyempien rakenteellisten ratkaisujen vuoksi, joten sekin kannattaa tarkistaa ennen pullon ostoa, ettei tule sitten ikäviä yllätyksiä.

HUOM. Tiedot voivat olla eri valmistajien pullojen etiketeissä merkittynä hieman eri lailla, eli kannattaa lukea ajatuksella. Jotkin valmistajat myös hyväksyttävät pullonsa käytettäviksi sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, eli niistä saattaa löytyä sekä pii- että DOT-leimat.

187_blogs.jpg

Monille peinttaajille sukelluspulloistakin tuttu pullon kaulan lähelle liimattu tarra toimii muistinvirkistäjänä, joka on helppo vilkaista täytettäessä. Jos vuosi on jo täynnä, niin kuukautta voi sitten tarkistaa levystä. Tarraa ei valitettavasti ole pullossa siinä vaiheessa kun sen uutena ostaa, mikä helpottaisikin välittömästi epätietoisuutta seuraavasta katsastuksesta.

Alla olevassa videossa käydään läpi jenkkimallin katsastusprosessi, eli eroja kotimaan systeemeihin saattaa olla jonkin verran, mutta ainakin siitä saa ideaa mitä pulloille tehdään.

Tästä takaisin Mitä on paintball?-sivulle

Hippipippeli
12/05/12 00:54:21 @hippipippeli:

Onkos jossakin listaa paikoista mitkä leimaa pulloja? Tässäpäs turvallisuuteen erittäin vaikuttava listaus olisi paikallaan.


Rambo69
12/05/12 23:17:40 @rambo69:

joka paikka kunnalla on pisteitä missä sammutin laite huoltoja on ja jos heillä ei ole koeponnistus mahdollisuutta kertovat kyllä mistä voi kysellä asian tiimoilla kun noita sammutin laite huoltoja joillain paikka kunnilla on useampikin... toinen mistä voi kysellä asian tiimoilta on sukellus liikkeet aika monella on koeponnistus paikat tiedossa...google sammutin huolto    esim tuolta löytyy noita sukellus liikkeet  tuolta löytyy liikeitä sukellus puolelle


apa
18/05/12 08:57:59 @apa:

Ainakin:

- Akaan Turva

- Tamrex

Sammutinhuolto E.Havantola Oy


Jesper Raevaara
22/10/14 10:58:47 @jesper-raevaara:

Hyviä uutisia useimmille Kevlar-pullojen omistajille!

Yhteistyökumppanimme on käynyt pitkiä ja vaikeita neuvotteluja TUKESin kanssa ja he ovat vihdoin tulleet siihen tulokseen että myös Suomessa Kevlarpullojen leimausväli voidaan pidentää viiteen (5) vuoteen.

Osa kesällä ja syksyllä leimatuista pulloista on jo leimattu uudemmalla leimausvälillä. Leimassa on yleensä merkintä milloin seuraava tarkastus tulee tehdä. Joissakin pulloissa on tehtaan ilmoittama kolmen vuoden leimausväli ja näissä pulloissa leimausväli pysyy edelleenkin kolmena vuotena. TUKES ei voi ylittää tehtaan määrittelemää leimausväliä. Mikäli leimausvälistä ei ole mainintaa tai se on pullossa määritelty viideksi vuodeksi pitäisi jatkossa pullon leimausväli olla viisi vuotta.

Pullon käyttöikä pysyy edelleen samana. Eli jos pulloon merkitty jokin FINAL päivämäärä (yleensä 10-15 vuotta leimauksesta) niin tämän jälkeen pullo ei ole enää käyttökelpoinen. Mikäli pullosta puuttuu FINAL tms. merkintä voidaan pullo ilmeisesti leimata uudelleen viiden vuoden välein niin kauan kuin pullo menee uudelleen leimauksista läpi.

Tämä koskee siis useimpia kevlar-pulloja. Joissakin erikoispulloissa (esim. muovisylinteriset) voi olla joitakin poikkeavuuksia leimaus käytännöissä.

Pulloja voi uudelleen leimauttaa esim. Sissoksella:http://www.paintballsissos.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=leimaus


Tagit