Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9096
Youtube-videot: 589
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Paintball kilpalajina

user image 19.01.2012
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Mitä on paintball?
paintball.fi

Vauhtia nurmella ja turffilla

Paintball kilpalajina

Nykyaikainen kilpapaintball poikkeaa voimakkaasti metsäpeleistä, vaikka kisapuolenkin juuret ovat alunperin olleet myös metsäkentillä. Turnausmuotoinen pelaaminen on kehittynyt viime vuosina voimakkaasti ja nyt voidaankin puhua urheilulajista.

Nykyisin lähes kaikki turnaukset järjestetään tasaisella nurmella, jolle kootaan yleensä ilmatäytteisistä suojista erimuotoisia kenttiä. Kenttien koko on myös pienentynyt hurjasti, nykyisin normaalia on että käytännössä kaikista suojista voi ampua kaikkiin suojiin etäisyyden puolesta, eli kisakentällä ei ole "rauhallisia" paikkoja lainkaan.

Ulkoisista eroista huolimatta pelin perusidea on kuitenkin sama, eli vastustajat pyritään poistamaan pelistä eliminoimalla heidät siten että osuneesta värikuulasta jää jälki. Pelin voi myös voittaa koskettamalla vastustajan aloituspaikkaa vaikka vastapelaajia olisikin vielä pelissä mukana, mutta yleensä kenttä tyhjenee vastustajista ja kosketus on vain muodollisuus.

2mikkeli2010_015.jpg

Tyypillinen kisakenttä koostuu useammasta kymmenestä eri näköisestä ja kokoisesta ilmatäytteisestä suojasta

Turnauksissa kahden joukkueen välinen ottelu koostuu "pisteistä" (muissa lajeissa voitaisiin puhua eristä), jotka tiimit aloittavat täydellä pelaajamäärällä (elleivät ole saaneet edellisessä erässä rangaistusta, jolloin aloitus tapahtuu alivoimalla). Erän voittamalla joukkue saa pisteen ja sarjatasosta riippuen otteluvoitto tulee joko saavuttamalla määrätty määrä pisteitä (esim. SM-liigassa otteluvoittoon tarvitaan 4 pistettä) tai peliajan päättyessä pistejohdossa olemalla (SM-liigassa peliaika on 10 minuuttia), jos kumpikaan ei ole saavuttanut suoraan voittoon tarvittavaa pistemäärää.

Kisoissa pelaaminen on huomattavasti nopeatempoisempia kuin harrastepuolella, esimerkiksi viiden kenttäpelaajan joukkueilla pelattavassa SM-liigassa yhden pisteen pituus on yleensä vain minuutin tai pari ja nopeimmillaan ne voivat päättyä jo alle 20 sekunnin.

SM-liiga ja divisioonat


Suomessa järjestetään Suomen Paintball-liiton toimesta SM-liiga, joka koostuu muutamasta kesäkuukausina järjestettävästä turnauksesta. Liigan lisäksi liitto järjestää harrastajien kiinnostuksesta riippuen vuosittain myös I- ja II- ja III-divisioonat. Näiden lisäksi seurat ja alan liikkeet järjestävät myös erilaisia irtoturnauksia ja metsäkentillä järjestetään erillistä Metsäliigaa.

Suomessa kisapuolen järjestäytyneisyys on peinttimaailmassa poikkeuksellista, maassamme on kisattu yhtäjaksoisesti sarjamuotoisesti mestaruudesta vuodesta 1994. Esimerkiksi Euroopassa ei ole kuin muutama toimiva kansallinen liitto, yleisesti isommat sarjat järjestetään maailmalla kaupallisten tahojen puolesta.

Kilpapelaaminen talvella


Myös kisapelaaminen hiljee kylmien ilmojen saapuessa, mutta innokkaimmille sentään järjestetään joitain kilpailuja ja sarjoja talvellakin. Tämän ovat mahdollistaneet erilaiset hallit, joita on 2000-luvulla nähty peinttikäytössä aiempaa enemmän. Sisätilojen pienten kenttien vuoksi pelit ovat usein ulkokenttien pelejä nopeampia, sisällä yksi piste saattaa usein kestää vain 30 sekuntia. Täysi peliaika on usein vain neljä tai viisi minuuttia, mutta yleistä on että turnauspäivänä aikaan menee vain peli tai kaksi. Peli-idea ja säännöt ovat kuitenkin sisälläkin samat, vaikka vauhtia onkin enemmän, joten pelikamoja ei tarvitse heittää kaappiin talvellakaan.

Mukaan turnauksiin?


Lajin suhteellisen nuoren iän vuoksi kisapelaamiseenkin on erittäin helppo päästä mukaan. Joukkueista ei vielä löydy varsinaisia junnutiimejä, vaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta toimintaan pääsee mukaan kun vain on hieman halua ja innokkuutta. Lisäksi kisoihin lähteminen on myös hyvin helppoa, irtoturnauksiin pääsee mukaan ilman mitään karsintoja vain ilmoittautumalla.

Pelivälineet kisoissa


Kisapuolella käytettävien värikuula-aseiden kehitys on myös ollut voimakasta. Mekaanisista aseista on siirrytty sähköisiin ja samalla tulinopeus ja pallon kulutus ovat nousseet huimasti. Tämä on johtanut myös siihen että maksimaalista tulinopeutta on alettu rajoittaa. Nykyisin suurin sallittu nopeus on 12,5 kuulaa per sekunti, joka on sekin varsin paljon.

Samoja aseita käytetään toki metsäpeleissäkin, mutta suuri tulinopeus on nykyisin kisapuolen pienillä kentillä elinehto, joten käytännössä lähes kaikki "kisamutkat" ovat nykyisin sähköisiä.

Suojamaskit ovat käytännössä samat niin metsäpeleissä kuin kisoissakin, mutta muissa varusteissa on eroja. Kisapuolella peliasut ovat yleensä värikkäät. Kisoissa käytännössä kaikki pelaajat käyttävät myös nk. bulkkivyötä, eli selässä kannettavaa vyötä, jossa on lisää värikuulia käytettäväksi aseen lippaassa olevien loppuessa.

Kaiken kaikkiaan kisapuolen varusteissa kaikessa pyritään nykyisin pienten kenttien ja lyhyiden peliaikojen vuoksi mahdollisimman pieniin ja kevyisiin ratkaisuihin. Tämä on myös luonnollisesti huomattu valmistajien puolella, joten "viimeistä huutoa" olevat välineet myös maksavat enemmän.

2mikkeli2010_057.jpg

Vaikka kisakentät ovat suhteessa nykyisin pieniä, niin pelaajien urheilullisuus on alkanut korostua aiempaa enemmän, lyhyissä pyrähdyksissä nopeasta kiihdytyksestä ja syöksymisestä on usein apua


 2kirkkonummi2010_046.jpg

Nykyaikainen kisakenttä jaetaan usein ns. snake-laitaan (aivan toisella sivurajalla oleva, ryömimistä vaativa, matalista osista koottu pitkä yhdistelmäsuoja)...

2mikkeli2010_068.jpg 

...ja "telttalaitaan" jossa pääosassa ovat korkeammat, vähän telttaa muistuttuvat suojat

2mikkeli2010_125.jpg

Lyhyistä etäisyyksistä johtuen pelaajille tarjoutuu kentällä mahdollisuuksia "ylijuoksuihin,"...

2kirkkonummi2010_138.jpg

... joissa vastustaja saa osuman aivan lähietäisyydeltä

2kirkkonummi2010_027.jpg 

Kisakentät varustetaan nykyisin suojaverkoilla, joiden takaa peliä voi seurata ilman suojamaskia

 2kirkkonummi2010_024.jpg

Ottelutilannetta voi seurata pistetaululta

Tästä takaisin "Mitä on paintball?"-sivulle

Tagit